Kdy je čas pověsit focení na hřebík

August 20, 2024
Kdy je čas pověsit focení na hřebík

Rozhodnutí přestat s fotografováním může být velmi těžké, zejména pokud jste do tohoto řemesla investovali mnoho času, peněz a energie. Každý fotograf si tímto procesem může projít, a je důležité vědět, kdy je čas přestat a předat štafetu dál. A zbytečně se netrápit.A jak se říká talent není vše a i to, že třeba patříte do skupiny lidí, které by úspěch ve focení stál mnoho sil a nepřinášel by vám uspokojení.

Proč je těžké přestat

Často se cítíme vázáni k tomu, co jsme dlouho dělali. Investovali jsme do vybavení, marketingu, vzdělávání a máme za sebou mnoho hodin tvrdé práce. Myšlenka opustit něco, co bylo tak velkou součástí našeho života, může být zdrcující. A tolikát se snažíme držet při životě něco co by už dávno mělo být historií.

Jak zjistit, že je lepší přestat

Někdy je jasné, že je čas pověsit focení na hřebík, některé důvody jsou jasnější něž jiné:

  • Finanční problémy: Neustále se potýkáte s finančními problémy a nedaří se vám vydělávat dost na pokrytí nákladů.
  • Ztráta zájmu: Fotografování vás už nebaví a přestalo vám přinášet radost.
  • Negativní zpětná vazba: Opakované špatné recenze od klientů mohou signalizovat, že je čas zvážit změnu.
  • Vyhoření: Cítíte se vyhořelí a bez energie pokračovat ve své práci. Vyhoření může negativně ovlivnit nejen vaši profesionální kariéru, ale také osobní život.
  • Zdravotní problémy: Fyzické nebo psychické zdravotní problémy, které vám brání vykonávat práci fotografa, mohou být dalším signálem, že je čas přestat.

Kdy to nedělat

Pokud jsou vaše problémy převážně finanční, ale stále máte vášeň pro fotografování, můžete najít řešení:

  • Nový přístup: Zkuste změnit svůj přístup k podnikání, inovujte své služby nebo cílovou skupinu.
  • Vedlejší příjem: Najděte si vedlejší práci a pomalu znovu rozjeďte své fotografické podnikání.
  • Vzdělávání a školení: Investujte do svého dalšího vzdělávání a školení, abyste mohli nabídnout nové služby a zvýšit svou konkurenceschopnost.Nebo někdy stačí najít kouče/mentora, který s vámi projede kroky a zjistíte, rychle kde je problém.

  • Síťování: Aktivně budujte svou síť kontaktů a hledejte nové příležitosti k spolupráci a projektům. Networking je vhodnější dělat osobně než na sítích, ale záleží na vašich preferencích.

Pokud byste chtěli hledat klienty i jinde, možná zkuste instagram. Zde najdete  5 osvědčených strategií pro fotografy, jak získat klienty na Instagramu.

Tipy na to, jak přestat

Pokud se rozhodnete, že je čas přestat, zde je několik kroků, které vám mohou pomoci:

  1. Vyhodnocení situace: Objektivně zhodnoťte svou situaci a důvody, proč chcete přestat. I takový seznam pro a proti není od věci.

  2. Plánování: Vytvořte plán, jak postupně ukončit svou fotografickou kariéru, aby to mělo co nejmenší dopad na vaše finance a osobní život.
  3. Komunikace: Informujte své klienty, kolegy a další zainteresované osoby o svém rozhodnutí.
  4. Hledání náhrady: Doporučte svým klientům jiné fotografy, kteří by mohli převzít vaše zakázky.
  5. Psychická podpora: Nebojte se požádat o podporu rodiny, přátel nebo odborníků. Sdílení vašich pocitů a obav může pomoci snížit stres a úzkost.

Možná jste zažili pocit, že ostatním se daří a jen vám to nejde. A možná i právě to vás táhne k myšlence, že to nemá cenu a přestanete fotit. Možná za to může jen bublina které se vytvořila okolo vás. Poslechtě si podcast o fotopozlátku a uvidíte, že v tom nejste sami.

Psychická podpora

  • Meditace a mindfulness: Pravidelná meditace může pomoci zvládat stres a zlepšit vaše psychické zdraví.
  • Terapeutická podpora: Vyhledání odborné pomoci, například psychoterapie, může být velmi užitečné při zpracovávání emocí spojených s ukončením kariéry.
  • Podpora komunity: Zapojte se do podpůrných skupin nebo komunit fotografů, kteří 

Rozhodnutí přestat s fotografováním není jednoduché, ale může být správným krokem pro vaše finanční a osobní blaho. Analyzujte své důvody, zvážte všechny možnosti a nebojte se udělat krok zpět, pokud to znamená najít novou cestu vpřed. Vyhodnoťte své možnosti a ujasněte si, zda nejde jen o dočasné překážky, které lze překonat, nebo zda je opravdu čas na změnu směru. A kdo ví, třeba focení zůstane vaším koníčkem a navrátí se vám vášeň pro focení.

Poslední články

všechny články
UGC Obsah: Co to je a jak můžeš využít tento trend

UGC Obsah: Co to je a jak můžeš využít tento trend

V dnešním digitálním světě hraje uživatelský obsah (User-Generated Content, zkráceně UGC) klíčovou roli v marketingových strategiích mnoha značek. Ale co přesně znamená UGC a jak ho mohou fotografové efektivně využít? Tento článek se zaměří na vysvětlení pojmu UGC, jeho využití a možnosti, jak se stát úspěšným UGC tvůrcem.

Nová výzva pro fotografy hotelů: Co musíte umět, když chcete fotit Luxusní hotely

Nová výzva pro fotografy hotelů: Co musíte umět, když chcete fotit Luxusní hotely

Fotografování luxusních hotelů není jen o technické dokonalosti, ale o schopnosti přenášet atmosféru a lákavost prostředí. Zvládnutí architektury, interiérů, gastronomie a lifestyle fotografie je klíčem k úspěchu.

Barter: Přijímat nebo nepřijímat?

Barter: Přijímat nebo nepřijímat?

Znáte potenciál, ale i pasti barteru v rámci fotografického průmyslu? Připojte se ke mně a prozkoumejte svět výměny služeb bez finanční kompenzace. Zjistíte, jaké jsou výhody, ale i rizika tohoto obchodního modelu. Sdílím své vlastní zkušenosti a poučení z cesty od nadšeného začátečníka k obezřetnému profesionálovi. Přemýšlejte s námi o konceptu "dlouhodobé hodnoty" a o tom, jak chránit svou práci a respektovat svoji hodnotu.