UGC Obsah: Co to je a jak můžeš využít tento trend

August 20, 2024
UGC Obsah: Co to je a jak můžeš využít tento trend

Co je UGC?

UGC, nebo User-Generated Content, je jakýkoli obsah, který je vytvořen uživateli internetu, často neprofesionály influencdery nebo prostě jen majitely telefonů, a který je veřejně dostupný online. Tento obsah může zahrnovat fotografie, videa, blogy, recenze, a další formy digitálního obsahu. UGC je cenný pro značky, protože je autentický, důvěryhodný a často mnohem působivější než tradiční reklamní obsah.

Kde všude se dá UGC tvorba využít?

UGC je využíván v mnoha různých oblastech marketingu. Může být použit na sociálních sítích, na webových stránkách, v e-mailových kampaních, a dokonce i v tradičních reklamních kanálech. UGC pomáhá značkám budovat důvěru a autentický vztah se svými zákazníky tím, že jim umožňuje vidět, jak ostatní reálně používají jejich produkty či služby.

Kdo může být vaším klientem?

UGC tvůrci mohou vytvářet obsah pro širokou škálu klientů, včetně:

  • E-shopy: Fotografie a videa produktů v reálném prostředí, unboxing videa, recenze.
  • Služby: Autentické recenze a doporučení, příběhy zákazníků.
  • Produkty: Ukázky použití produktů, srovnávací videa, názory uživatelů.

Tvorba UGC je obzvláště zaměřena na sociální sítě, kde je důležitá pravidelná a autentická interakce s publikem.

Ideální je se zaměřit na ty skupiny klientů, které jsou vám blízké. Pokud nepijete kafe, tak se vám takový obsah bude špatně tvořit.

Oblíbené formy výstupů UGC pro klienty

Existuje mnoho různých forem UGC, které jsou oblíbené mezi klienty. Mezi nejčastější patří:

  • Fotografie: Autentické snímky produktů, momentky z reálného života.
  • Videa: Krátké klipy, tutoriály, recenze, a unboxing videa.
  • Recenze: Upřímné názory a zkušenosti s produkty nebo službami.
  • Unboxing videa: Populární forma videí, kde tvůrci rozbalují a prezentují nové produkty.

Proč ne/být UGC Tvůrcem?

Pro začínajíci fotografy a videografy by to mohla být skvělá příležitost si osahat spolupráci s klienty, naučit se komunikovat, organizovat a předávat výstupy. Osobně si nemyslím, že UGC výstupy musí být ošlikvé jako byste je dělali z ruky telefeonem. Ale mohou být i kreativní.

Pokud si přejete rozšířit klentskou základu, nebo rozšířit porfolio, pak by to mohla být cesta.

Pokud vás zajímá víc informací o nafocení zakázek, koukněte na náš článek Jak se jako fotograf odlišit od ostatních fotografů.


Kolik si účtovat za UGC výstupy?

Ačkoliv najdete mnoho UGC barterů, opak je pravdou a za UGC výstupy jsou i pěkné peníze.

Určení ceny za UGC výstupy závisí na několika faktorech, včetně typu obsahu, jeho kvality, náročnosti tvorby a hodnoty, kterou poskytuje klientovi. Je to podobné jako naceňování komerční zakázky.

Cílem UGC výstupů je aby klientovy obsah dovedl platící klienty a tím to zvyšuje cenu tvorby.

Fotografové mohou například účtovat za jednotlivé fotky nebo série fotografií od 800 Kč do 4 400 Kč v závislosti na složitosti a kvalitě. 

Krátká videa (30-60 sekund) mohou stát od 2 200 Kč do 11 000 Kč v závislosti na náročnosti produkce. 

Recenze a unboxing videa se mohou pohybovat od 2 200 Kč do 6 600 Kč. 

Stanovení ceny by mělo zahrnovat zohlednění produkčních nákladů, kreativity a originality, potenciálu dosahu, exkluzivity obsahu.

 Fotografové nabízejí i balíčky, například základní balíček (5 fotografií + 1 krátké video) za 6 600 Kč, standardní balíček (10 fotografií + 2 krátká videa + 1 recenze) za 13 200 Kč, a premium balíček (20 fotografií + 4 krátká videa + 2 recenze + 1 unboxing video) za 26 400 Kč. 

Je důležité nejen pokrýt své náklady, ale také spravedlivě ocenit svůj čas a kreativitu, přičemž je vhodné přizpůsobit ceny podle konkrétních požadavků a rozpočtu klienta.

A opravdu jsou to ceny které najdete u mnoha UGC tvůrců v Čechách.

Cenotvorba není jednoduchá a pokud i přesto uvažujete o barteru, pak si poslechněte náš podcást na toto téma.


UGC tvoří důležitou součást moderního marketingu a nabízí fotografům skvělou příležitost, jak rozšířit své portfolio a získat nové klienty. Autenticita a důvěryhodnost, kterou UGC přináší, je neocenitelná pro budování vztahu mezi značkou a zákazníkem. Pokud se chceš stát úspěšným UGC tvůrcem, zaměř se na vytváření obsahu, který rezonuje s tvým publikem a reflektuje skutečné používání produktů či služeb.

Poslední články

všechny články
Kdy je čas pověsit focení na hřebík

Kdy je čas pověsit focení na hřebík

Rozhodnutí přestat s fotografováním může být obtížné, zejména pokud jste do tohoto řemesla investovali mnoho času, peněz a energie. Článek zkoumá důvody, proč může být těžké přestat, a jak zjistit, kdy je lepší předat štafetu dál. Také nabízí rady, jak přistoupit k ukončení kariéry fotografa a jak najít psychickou podporu. Objevte, kdy je čas opustit fotografování a jak si udržet vášeň pro focení.

Nová výzva pro fotografy hotelů: Co musíte umět, když chcete fotit Luxusní hotely

Nová výzva pro fotografy hotelů: Co musíte umět, když chcete fotit Luxusní hotely

Fotografování luxusních hotelů není jen o technické dokonalosti, ale o schopnosti přenášet atmosféru a lákavost prostředí. Zvládnutí architektury, interiérů, gastronomie a lifestyle fotografie je klíčem k úspěchu.

Barter: Přijímat nebo nepřijímat?

Barter: Přijímat nebo nepřijímat?

Znáte potenciál, ale i pasti barteru v rámci fotografického průmyslu? Připojte se ke mně a prozkoumejte svět výměny služeb bez finanční kompenzace. Zjistíte, jaké jsou výhody, ale i rizika tohoto obchodního modelu. Sdílím své vlastní zkušenosti a poučení z cesty od nadšeného začátečníka k obezřetnému profesionálovi. Přemýšlejte s námi o konceptu "dlouhodobé hodnoty" a o tom, jak chránit svou práci a respektovat svoji hodnotu.